Την άλλη όψη του ίδιου νομίσματος, τη θετική για τη ναυτιλιακή βιομηχανία, επισημαίνει σε δηλώσεις του, στο πλαίσιο των «Ποσειδωνίων», ο Ted Πετρόπουλος, επικεφαλής της Petrofin Bank Research.Οπως τονίζει, η τραπεζική κρίση, σε συνδυασμό με τους νέους αυστηρότερους κανονισμούς στη χρηματοδότηση (Βασιλεία ΙΙΙ) που διέπουν και τη ναυτιλία, ενδέχεται να λειτουργήσει τελικά και υπέρ της ναυτιλιακής βιομηχανίας.

Το μέγεθος του προβλήματος είναι προφανώς πολύ μεγάλο και δεν περιορίζεται στη ναυτιλία, αναφέρει ο κ. Πετρόπουλος και προσθέτει: «Υπάρχει μια γενικευμένη κρίση ρευστότητας, με την απομόχλευση των τραπεζών, με αποτέλεσμα να μειώνεται η διαθέσιμη για τη ναυτιλία χρηματοδότηση». Αυτό όμως, σύμφωνα με τον κ. Πετρόπουλο, δεν είναι απαραίτητα κακό, αφού μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της ποσότητας των νέων παραγγελιών σε μια περίοδο υπερπροσφοράς χωρητικότητας, κάτι που θα έχει θετική επίδραση στη αγορά.

Ομως η έλλειψη χρηματοδότησης στην αγορά μεταχειρισμένων πλοίων, έχει σαν αποτέλεσμα τη μείωση των τιμών των πλοίων, κάτι που βλάπτει τα συμφέροντα τόσο των πλοιοκτητών όσο και των τραπεζών.

Σε δηλώσεις του στους Lloyd's List, κατά τη διάρκεια των «Ποσειδωνίων 2012», ο κ. Πετρόπουλος σημειώνει ότι τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στην Ασία τα δύο τελευταία χρόνια, με τις κινέζικες τράπεζες να θέλουν να διατηρήσουν δυναμικά στο «παιχνίδι» των ναυπηγήσεων τις κινεζικές κλίνες. Μάλιστα αντιπροσωπεία της Export - Import Bank της Κίνας επισκέφτηκε την Ελλάδα κατά τη διάρκεια των Ποσειδωνίων προκειμένου να προσελκύσει επενδύσεις.

Ωστόσο ο κ. Πετρόπουλος επέστησε την προσοχή των πλοιοκτητών που αναζητούν χρηματοδότηση από τις ασιατικές τράπεζες. «Νομίζω ότι αυξάνεται το μερίδιο αγοράς που έχουν», σημείωσε και πρόσθεσε: «Ωστόσο, υπάρχουν πολλές δυσκολίες στην προσέγγιση και στη συνέχεια στην έγκαιρη χρηματοδότηση των πλοίων. Αλλά και η περίοδος μεταξύ της έκφρασης του ενδιαφέροντος για χρηματοδότηση και της τελικής εξασφάλισής της μπορεί να φθάσει τους έξι ή και τους εννέα, αποτελώντας έτσι μια μακροχρόνια διαδικασία».

Σε ό,τι αφορά τις ασιατικές τράπεζες, σημείωσε ότι «το κόστος δανεισμού έχει αυξηθεί, ενώ και η προτίμηση των τραπεζών να εξοφλούνται στο δικό τους νόμισμα δημιουργεί ορισμένα προβλήματα σε πλοιοκτήτες που προτιμούν τις συναλλαγές σε δολάρια».

Σημειώνει πάντως ότι η ασιατικές τράπεζες αναπτύσσονται με πολύ ταχείς ρυθμούς, αλλά θα πάρει αρκετό καιρό μέχρι να ανταγωνιστούν το μερίδιο που έχουν στη ναυτιλιακή χρηματοδότηση οι ευρωπαϊκές τράπεζες.

Τέλος, ο κ. Πετρόπουλος αναφέρθηκε και στις αυξημένες απαιτήσεις που επιβάλλονται στις τράπεζες με τη μορφή του πακέτου της Βασιλείας ΙΙΙ, η οποία προβλέπει υψηλότερα πρότυπα για την κεφαλαιακή επάρκεια και την προσομοίωση τους συστήματος σε ακραίες καταστάσεις. Αυτό, σε συνδυασμό με την έλλειψη ρευστότητας στην αγορά, μπορεί να είναι θετικό και για τις τράπεζες, αλλά και για τη ναυτιλία.

Η χρηματοδότηση

Η χρηματοδότηση της ελληνικής ναυτιλίας για το 2011 ανήλθε, σύμφωνα με τα στοιχεία της ετήσιας έρευνας της Petrofin, στα 67,694 δισ. δολάρια, από 66,235 δισ. δολάρια το 2010. Ωστόσο αυτό οφείλεται στην καταγραφή για πρώτη φορά 16 τραπεζών που εμφάνισαν κατά τη διάρκεια του 2011 χαρτοφυλάκιο ύψους 2,71 δισ. δολαρίων, κυρίως μέσα από κοινοπρακτικά δάνεια για εισηγμένες σε χρηματιστηριακές αγορές ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες.

Οι κεφαλαιακές ροές σε ό,τι αφορά τους τραπεζικούς «παίκτες» που είχαν καταγραφεί το 2010 (εξαιρουμένων των 16 νέων τραπεζών του 2011) συνεχίζουν για τρίτη χρονιά να καταγράφουν «αρνητικό» πρόσημο, αλλά με τάσεις σταθεροποίησης για το 2010 και το 2011. Πιο συγκεκριμένα, το 2009 το ελληνικό χαρτοφυλάκιο είχε διαμορφωθεί στα 67,020 δισ. δολάρια με κάμψη 8,47% σε σχέση με το 2008, το 2010 στα 66,235 (-1,17%) και το 2011 έφτασε τα 64,983 δισ. δολάρια σημειώνοντας μείωση κατά 1,89%.

«Ας γινόταν η έκθεση κάθε έξι μήνες»

-Τα Ποσειδώνια 2012, μία από τις μεγαλύτερες ναυτιλιακές εκθέσεις στον κόσμο, επιβεβαίωσαν για άλλη μια φορά το κύρος που έχει η ελληνική ναυτιλία στο εξωτερικό. Χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο ήρθαν στην Ελλάδα, παρά τα όσα αρνητικά ακούγονται για τη χώρα μας, μόνο και μόνο για να συναντηθούν με τους Ελληνες εφοπλιστές.

- Και όχι μόνο ήρθαν, αλλά έφυγαν και πολύ ευχαριστημένοι ανανεώνοντας το ραντεβού τους από τώρα για το 2014. Μάλιστα, ο πρόεδρος του Παναμά, Ρικάρντο Μαρτινέλι Φεροκάλ, που επισκέφτηκε τη χώρα μας κατά τη διάρκεια της έκθεσης, κάλεσε τους Ελληνες εφοπλιστές να προτιμήσουν τη σημαία της χώρας του για τα πλοία τους.

- Ακούστηκε επίσης, με αφορμή την ανταπόκριση που είχε η έκθεση, ότι αν γινόταν παρόμοια έκθεση κάθε έξι μήνες, η χώρα μας θα ενίσχυε τη θετική της εικόνα προς το εξωτερικό.

- Εκτός από τις μεγάλες και μικρές συμφωνίες που έκλεισαν κατά τη διάρκεια των Ποσειδωνίων, οι οποίες και αποτέλεσαν αντικείμενο συζήτησης, στο προσκήνιο βρέθηκε η χρηματοδότηση της ναυτιλίας, αλλά και οι "πράσινες" τεχνολογίες.

- Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση, αν και η κατάσταση φαίνεται δύσκολη, οι περισσότεροι πιστεύουν ότι οι Έλληνες, θα καταφέρουν και πάλι να βγουν πρωτοπόροι μέσα από τη φουρτούνα, όπως τα κατάφεραν τόσες και τόσες φορές στο παρελθόν.

- Αντικείμενο πολλών συζητήσεων αποτέλεσαν όμως και οι πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας, σε συνδυασμό με την αντιμετώπιση που έχει τύχει από τις τελευταίες κυβερνήσεις η ναυτιλία. Δεν ήταν λίγοι που τόνιζαν ότι νοιώθουν ανεπιθύμητοι στη χώρα τους.

- Βέβαια το γεγονός αυτό, κάνει κάποιους τρίτους να "τρίβουν τα χέρια τους", θεωρώντας ότι μπορεί ενδεχομένως να αποκομίσουν κέρδη, από τη τάση της ελληνικής πολιτείας έναντι των Ελλήνων πλοιοκτητών.

- Χαρακτηριστική του προβληματισμού που υπάρχει είναι και η απορία που εκφράστηκε τόσο από παράγοντες της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας όσο και από ξένους φίλους και συνεργάτες: Γιατί η ελληνική πολιτεία αντί να εκμεταλλευτεί το κύρος, τις γνωριμίες, αλλά και τις δυνατότητες για μεγάλες επενδύσεις των ελλήνων εφοπλιστών, επέλεξε τα τελευταία χρόνια μια αρνητική προσέγγιση;

- Τα Ποσειδώνια φιλοξένησαν και ένα συνέδριο για την κρουαζιέρα. Από τα στελέχη της παγκόσμιας κρουαζιέρας δεν διατυπώθηκε ούτε ένα θετικό σχόλιο, παρά την άρση του καμποτάζ. Μάλιστα ισχυρίσθηκαν ότι τα ελληνικά λιμάνια είναι τα χειρότερα στη Μεσόγειο και ούτε λίγο ούτε πολύ προανήγγειλαν λιγότερες αφίξεις για το 2013.

- Όπως βέβαια μάθαμε, εκτός από τα παράπονά τους για την ελληνική "γύμνια" σε υποδομές και οργάνωση σημαντικό ρόλο παίζει και η εκ νέου άνοδος της αγοράς της Καραϊβικής.

- Πάντως μια καλή κουβέντα είπαν τελικά και αυτή αφορούσε το λιμάνι του Ηρακλείου. Τόνισαν μάλιστα ότι θα πρέπει τα υπόλοιπα λιμάνια να ακολουθήσουν το παράδειγμά του. Επίσης, επεσήμαναν πως αν το πείραμα που επιχειρεί φέτος η Costa επιτύχει (χρησιμοποιεί το Ηράκλειο μια φορά την εβδομάδα για home port) τα επόμενα χρόνια είναι πολύ πιθανό να την ακολουθήσουν και άλλες εταιρείες.

- Πάντως, όσοι επενδύουν στην κρουαζιέρα, λιμάνια δεν αγοράζουν, ενώ λένε "ναι" στις παραχωρήσεις με συμμετοχή του ελληνικού κράτους στα κέρδη.

Αγγιξε ιστορικό ρεκόρ επισκεψιμότητας

Τα «Ποσειδώνια 2012» κατέρριψαν ένα ιστορικό ρεκόρ με τον αριθμό των επισκεπτών να αγγίζει τον πήχη των 18.000 κατά τη διάρκεια της εβδομάδας της διοργάνωσης, την οποία εγκαινίασε ο πρωθυπουργός, Παναγιώτης Πικραμμένος, τη Δευτέρα 4 Ιουνίου.

«Υπολογίζουμε μια αύξηση της τάξης του 10% στην επισκεψιμότητα», δήλωσε ο κ. Θόδωρος Βώκος, project director των εκθέσεων «Ποσειδώνια». Ηδη οι εκθέτες έδωσαν ραντεβού με την παγκόσμια ναυτιλία για τα «Ποσειδώνια 2014» που θα πραγματοποιηθούν 2-6 Ιουνίου 2014 στον ίδιο εκθεσιακό χώρο που έγιναν και φέτος το Metropolitan Expo.

«Ηδη έχουμε κρατήσεις χώρου για την επόμενη διοργάνωση ως αποτέλεσμα της φετινής τεράστιας επιτυχίας που οδήγησε πολλούς από τους εκθέτες να δηλώσουν τη συμμετοχή τους στα επόμενα "Ποσειδώνια", ενώ είμαστε πεπεισμένοι ότι την επόμενη χρονιά θα ξεπεράσουμε τον εκθεσιακό ωφέλιμο χώρο των 45.000 τετραγωνικών μέτρων που πετύχαμε φέτος», είπε ο κ. Βώκος. Στις κρατήσεις αυτές περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, οι μεγαλύτεροι οργανισμοί και εταιρείες ναυτιλίας από την Αμερική, την Απω Ανατολή και την Ευρώπη.

«Για εμάς, τα "Ποσειδώνια" μας προσφέρουν τη δυνατότητα να συσφίξουμε τις ήδη υπάρχουσες σχέσεις με τους πελάτες μας, καθώς επίσης και να χτίσουμε μια νέα πλατφόρμα επαφών οι οποίες ευελπιστούμε πως θα οδηγήσουν σε νέες συμφωνίες», δήλωσε ο κ. Παναγιώτης Νομικός, Business Development Director της Danaos Management Consultants.

Σύμφωνα με τον κ. Charles Axisa, Marketing & Communications Manager της εταιρείας Transport Malta, η συμμετοχή του εθνικού περιπτέρου της Μάλτας στα «Ποσειδώνια» ήταν πολύ επιτυχημένη. Συγκεκριμένα, ανέφερε πως «η παρουσία της Μάλτας στα "Ποσειδώνια" έχει πλέον καθιερωθεί.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΣΙΜΠΛΑΚΗΣ


Επισκεψιμότητα

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 174 επισκέπτες και κανένα μέλος