ΤΟΥ ΣΑΒΒΑ Ν. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Οι τρεις μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες Attica Group, ANEK και Μινωικές Γραμμές μπορεί να «φαγώνονται» στις γραμμές της Παροναξίας και σύντομα θα συνυπάρξουν ανταγωνιστικά και στη γραμμή Ηρακλείου - Πειραιά, ωστόσο υπάρχουν πάνω από 80 άγονες γραμμές στις εσωτερικές ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες που εξυπηρετούνται από μία εταιρεία σε κάθε γραμμή και συνολικά θα εισπράξουν από τον κρατικό προϋπολογισμό περίπου 100 εκατ. ευρώ το 2009.

Πηγή : Mediashipping.gr

Το στοιχείο αυτό αποκάλυψε ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Αναστάσης Παπαληγούρας στην προχθεσινή συνέντευξή του προς τους ναυτιλιακούς συντάκτες και πρόσθεσε ότι «κανένα νησί δεν θα μείνει χωρίς ακτοπλοϊκή σύνδεση, παρά το γεγονός ότι εκκρεμούν διαγωνισμοί ακόμα για τις άγονες». Το μεγάλο μυστικό στην ακτοπλοΐα είναι ότι κάθε χρόνο εγκαταλείπονται οι ελεύθερες δρομολογήσεις πλοίων από τις εταιρείες και περνούν στο καθεστώς των επιδοτήσεων και περιορίζονται οι γραμμές εκείνες που υπάρχει ενδιαφέρον από τις εταιρείες και τους εφοπλιστές.
Το «φιλέτο» της ακτοπλοΐας παραμένουν τα νησιά Κως - Ρόδος, η γραμμή Πειραιάς - Ηράκλειο, η γραμμή Πάρος - Νάξος - Ιος - Σαντορίνη, η γραμμή Ραφήνα - Ανδρος - Τήνος - Μύκονος και η γραμμή Σύρος - Τήνος - Μύκονος. Στις περιορισμένες αυτές γραμμές ομολογουμένως υπάρχει έντονος ανταγωνισμός και μεγάλο ενδιαφέρον από τις εταιρείες, ενώ για τις υπόλοιπες γραμμές υπάρχει πλήρης αδιαφορία. Η στάση αυτή των εταιρειών εξηγείται επειδή η μεταφορική δυναμική στις παραπάνω γραμμές είναι αξιοσημείωτη και είναι πάνω από όλα κερδοφόρες.
Βέβαια, υπάρχουν και άλλες γραμμές για τις οποίες οι εταιρείες δείχνουν ενδιαφέρον, αλλά εξυπηρετούνται από μία εταιρεία. Στην κατηγορία αυτή τα περιθώρια κέρδους είναι οριακά και σε περίπτωση που δρομολογηθούν πλοία από δύο εταιρείες, τότε τα αποτελέσματα είναι αρνητικά και για τις δύο.

Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΤΗΣ ATTICA
Η μεγάλη μάχη αναμένεται να αρχίσει σε έναν μήνα περίπου. Στις 12 Μαρτίου o όμιλος Attica θα δρομολογήσει το Superfast 12 στη γραμμή Πειραιάς - Ηράκλειο. Με δύο δρομολόγια ημερησίως, ένα στις 15.00 μ.μ. και το δεύτερο τα μεσάνυχτα και διάρκεια ταξιδιού έξι ώρες, ο όμιλος Attica φιλοδοξεί να αποσπάσει ένα σημαντικό μερίδιο αγοράς από την ΑΝΕΚ και τις Μινωικές Γραμμές που ελέγχουν τώρα το 100% της γραμμής. Βέβαια τη μερίδα του λέοντος κατέχουν οι Μινωικές Γραμμές, αλλά τώρα όλα είναι πλέον ανοικτά στον ανταγωνισμό.
Είναι γεγονός ότι οι τρεις αυτές εταιρείες θα συγκρουστούν για πρώτη φορά άμεσα σε μία γραμμή. Στις γραμμές της Παροναξίας η κόντρα είναι μεταξύ της ΑΝΕΚ - Hellenic Seaways και της Attica Group, τώρα όμως η κόντρα γενικεύεται στο Ηράκλειο. Δεν αποκλείεται οι τρεις μεγάλες εταιρείες στη γραμμή του Ηρακλείου να δοκιμάσουν τις αντοχές των ανταγωνιστών τους, όμως είναι σίγουρο ότι και οι τρεις εταιρείες θα δοκιμασθούν οικονομικά.

ΤΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Ο εμβολισμός από την Attica Group σαφώς και έχει ένα περιεχόμενο πρόκλησης προς τις άλλες δύο εταιρείες. Σε απάντηση της δρομολόγησης πλοίου από την Attica στο Ηράκλειο, η Hellenic Seaways ανήγγειλε ότι θα δρομολογήσει από τη νέα δρομολογιακή περίοδο 2009-2010 το πλοίο «Αριάδνη» στα Δωδεκάνησα, ανταγωνιστικά στον όμιλο Attica, όπου κυριαρχεί μέσω της Blue Star Ferries. Το «Αριάδνη» θα κάνει το δρομολόγιο Πειραιάς - Πάτμος - Κάλυμνος - Κως - Ρόδος. Στις γραμμές των Δωδεκανήσων κυρίαρχη είναι η Blue Star η οποία έχει στη γραμμή αυτή τρία πλοία τα «Blue Star I», «Διαγόρας» και «Blue Star II».
Από την άλλη, ο όμιλος Γκριμάλντι φέρνει δύο πλοία με μεγάλα γκαράζ και θα επιχειρήσει να δημιουργήσει ρήγμα στους ανταγωνιστές του. Στόχος του είναι να εγκαινιάσει μία πολιτική χαμηλού κόστους και να πλήξει τους αντιπάλους του.


Επισκεψιμότητα

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 134 επισκέπτες και κανένα μέλος