Η αναφορά στην ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών, πρέπει να γίνεται πάντα, λαμβανομένου υπ’ όψιν ότι από το 2002 και μετά δεν έχουμε άδειες σκοπιμότητας, άλλα έχουμε την διεξαγωγή διεθνών μειοδοτικών διαγωνισμών και βεβαίως, η όποια σύγκριση μπορεί να γίνεται, είτε θα γίνεται σε ετήσια βάση είτε θα γίνεται με μήνες αντίστοιχους ή χειμώνα με χειμώνα του προηγούμενου έτους, είτε καλοκαίρι με καλοκαίρι του προηγούμενου έτους>. Αυτό επισημαίνει ο γ.γ. του ΥΕΝ Χρ.Κουρούσης όσο αφορά το θέμα της πολιτικής που χαράζει η κυβέρνηση στα ακτοπλοϊκά ζητήματα.
Αναλυτικά η τοποθέτηση του γγ ΥΕΝ έχει ως εξής:
Πηγή  Marinews.gr


<Ήθελα να πω επίσης, ότι εάν ρίξετε μία προσεκτικότερη ματιά σε εισαγωγικά χάρτη, των εταιρειών που συμμετέχουνε στις επιδοτούμενες άγονες γραμμές, θα δείτε ότι υπάρχει μία ισορροπία και μία ισοκατανομή, δεν είναι ένας η δύο εταιρείες ή τρεις, οι οποίες έχουνε την πλειοψηφία των γραμμών αυτών, αλλά είναι πολλές οι εταιρείες.
Ακόμα και στις γραμμές στις μεγάλες, τις κοστοβόρες γραμμές. Δεν μιλάω για τα μικρά νησιά του Αιγαίου, που έχουν πολύ μικρότερα πλοία, τοπικά δρομολόγια, ενδονησιωτική σύνδεση. Ακόμα και στις μεγάλες γραμμές υπάρχει μία διάσπαρτη κατανομή αυτών των εταιρειών, όπως επίσης αυτό επιβεβαιώνεται και από την συμμετοχή στους τελευταίους διαγωνισμούς πολλών εταιρειών με πολλά πλοία, που οι αιτήσεις ήτανε αρκετές και για μακροχρόνιες συμβάσεις.
Να πούμε ότι τόσο στην Παροναξία, όσο και στις γραμμές της Ικαρίας, της Σάμου, αλλά και την σύνδεσή τους μεταξύ των νησιών αυτών. Της .. Σάμου, την Πάρο και την Νάξο, δρομολόγιο το οποίο τις προηγούμενες χρονιές δεν υπήρχε, όπως και της Χίου και της Μυτιλήνης με την Σύρο και την Μύκονο, της Θήρας με την Κω και την Ρόδο.
Τα ταχύπλοα πλοία, τα οποία μπήκαν στην ενδοκυκλαδική σύνδεση και αυξήσαμε και τις γραμμές σε αυτή τη σύνδεση των νησιών των Κυκλάδων. Τα ταχύπλοα επίσης και στα Δωδεκάνησα, στην ενδοδωδεκανησιακή σύνδεση.
Ο σχεδιασμός ο οποίος έχουμε και για την σύνδεση των νησιών της Κάσου και της Καρπάθου που χρόνια ακόμα και τους πρόσφατους μήνες ταλανίζει τους νησιώτες εκεί, αλλά και απασχολεί το Υπουργείο. Εκεί έχουμε προσθέσει από τα δύο δρομολόγια που είχαμε από Πειραιά. Έχουμε βάλει στον σχεδιασμό μας 4 δρομολόγια.
Στις 11 Μαρτίου διεξάγεται ο διαγωνισμός. Τα δύο δρομολόγια είναι για άμεση, γρήγορη σύνδεση των νησιών και τα άλλα δύο είναι μέσω Κρήτης, διατηρώντας τον παραδοσιακό νησιωτικό δεσμό της Σητείας και της Κρήτης με την Κασοκαρπαθεία.
Επίσης, έχουμε συμμετοχή σύγχρονων καλών πλοίων και στην γραμμή, την οποία έχουμε προκηρύξει, έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός και προχωράμε στην υπογραφή της σύμβασης για την σύνδεση του Καστελόριζου όλο το χρόνο με γρήγορο πλοίο από τον Πειραιά, γνωστής εταιρείας.
Όπως επίσης διατηρούμε και τα τρία δρομολόγια την εβδομάδα με την Ρόδο και το ταχύπλοο το οποίο κάθε καλοκαίρι ενισχύει την γραμμή. Επίσης, πολύ γρήγορα να πω, ότι διατηρούμε και τις γραμμές και έχουμε συμμετοχή επίσης επιτυχημένη στον διαγωνισμό με την σύνδεση της Θεσσαλονίκης με νησιά του Αιγαίου, σε δρομολόγιο προς την Ρόδο.
Όπως επίσης, έχουμε στους τελευταίους διαγωνισμούς που βρίσκονται σε εξέλιξη και σε έναν ακόμα, ο οποίος βρίσκεται στην διαδικασία της έγκρισης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για την σύνδεση της Σαμοθράκης – Αλεξανδρούπολης, που μέχρι τώρα δεν ήταν επιδοτούμενη γραμμή, δεν υπήρχε ελεύθερη δρομολόγηση. Αυξάνουμε τα δρομολόγια, με 6 δρομολόγια την εβδομάδα.
Ένα πλούσιο δίκτυο στην σύνδεση των Κυθήρων, των Αντικυθήρων με την Καλαμάτα, την Νεάπολη, το Καστέλι, το Ρέθυμνο και το Γύθειο. Επίσης έχουμε αυξήσει τα δρομολόγια στον σχεδιασμό μας για την σύνδεση τόσο του Λαυρίου με την Λήμνο και την Βόρειο Ελλάδα, όσο και την σύνδεση της Ικαρίας, της Σάμου, με την Χίο, την Μυτιλήνη, την Λήμνο, την Θεσσαλονίκη κατά ένα δρομολόγιο επιπλέον και την Καβάλα.
Επίσης, στην προκήρυξη η οποία βρίσκεται είπαμε στην διαδικασία αυτής της έγκρισης από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Εισαγάγουμε σύνδεση με ταχύπλοα πλοία, τόσο των Ψαρών με τον Αι Στράτη και με την Χίο και επίσης προσπαθούμε να κάνουμε βελτιωτικές κινήσεις πάνω στα υφιστάμενα δρομολόγια, βελτιώνοντας αποστάσεις σε νησιά, τα οποία στον προηγούμενο σχεδιασμό είχαμε πολλές ώρες ταξιδιού για να φτάσουν οι κάτοικοι στον προορισμό τους.
Όπως παραδείγματος χάριν, σχεδιάζουμε να ενταχθεί η Ανάφη στο δρομολόγιο από Πειραιά – Θήρα – Ανάφη, όπου καταλαβαίνετε ότι είναι πολύ πιο σύντομη η μετάβαση σε τέτοια νησιά, απ’ ότι είναι μέχρι τώρα, θα είναι στο μέλλον πολύ πιο σύντομη. Δηλαδή άμεσα.
Τέτοιες ρυθμίσεις, οι οποίες βεβαίως ξέρετε ότι η ακτοπλοΐα είναι μία δυναμική κατάσταση και είναι αυτά που ο Υπουργός είπε για την δημιουργία των προϋποθέσεων, να έχουμε μεγαλύτερη συμμετοχή και περισσότερες συμμετοχές για μακροχρόνιες συμβάσεις μέχρι και 12 χρόνια και θα ήθελα να πω, κάτι το οποίο είπαμε και στο παρελθόν, ότι και νομίζω ότι βγαίνει ξεκάθαρα και από την δική μας συμπεριφορά, αλλά και από την συνεννόηση την καλή που έχουμε, τόσο με τις τοπικές αρχές του Δήμου, στις Κοινότητες στις Νομαρχίες, αλλά και με τους ακτοπλόους.


Επισκεψιμότητα

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 30 επισκέπτες και κανένα μέλος