Περισσότερα από 55 εκατ. ευρώ υπολογίζεται ότι έχασαν από το τζίρο τους οι τέσσερις μεγάλες εταιρίες της ακτοπλοΐας λόγω της οικονομικής κρίσης, στο πρώτο εξάμηνο του 2012 και ενώ το αντίστοιχο εξάμηνο του 2011 είχαν δοκιμάσει μία επίσης δύσκολη περίοδο.

Οι ζημιές τους υπολογίζονται στα 94 εκατ. ευρώ, η ρευστότητά τους εξαντλείται, οι περισσότερες είναι σε συζητήσεις με τις τράπεζες για την αναδιάρθρωση των δανειακών τους υποχρεώσεων ενώ δε διστάζουν να ομολογήσουν ότι βρίσκονται σε δυσκολία να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους προς τους προμηθευτές τους.

Προκειμένου να επιβιώσουν έχουν κόψει δρομολόγια, έχουν περιορίσει τις ταχύτητες των πλοίων τους ενώ ορισμένες δηλώνουν ότι βάζουν πωλητήριο σε κάποια από αυτά.

ΑΝΕΚ

Ο όμιλος της ΑΝΕΚ παρουσίασε ζημιές 24,3 εκατ. ευρώ έναντι 17 εκατ. ευρώ το 2011 ενώ τα έσοδά του ανήλθαν σε 83,2 εκατ. ευρώ από 117 εκατ. πέρυσι. Η εταιρία δηλώνει ότι το βασικότερο πρόβλημα αυτό το διάστημα είναι η έλλειψη ρευστότητας η οποία σε πολλές περιπτώσεις οδηγεί σε αδυναμία εκπλήρωσης των υποχρεώσεων των εταιρειών. Η ΑΝΕΚ θα επιχειρήσει μέσα σε αυτό το περιβάλλον να διατηρήσει το λειτουργικό της κόστος στο χαμηλότερο δυνατό σημείο και να εξασφαλίσει ρευστό.

ΝΕΛ

Ο όμιλος της ΝΕΛ παρουσίαζε ζημιές 18,2 εκατ. ευρώ από 27,1 εκατ. ευρώ το 2011 ενώ ο τζίρος της περιορίστηκε στα 30,3 εκατ. ευρώ από τα 36,1 εκατ. ευρώ πέρυσι. Οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις της είναι 87,8 εκατ. ευρώ ενώ εμφανίζει αρνητικές ταμειακές ροές. Η διοίκησή της ανακοινώνει ότι διαπραγματεύεται με προμηθευτές και τράπεζες για τον χρόνο αποπληρωμής των υποχρεώσεων της ενώ σχεδιάζει να πουλήσει πλοία αναπόσβεστης αξίας 36 εκατ. ευρώ προκειμένου να εξοικονομήσει 6 εκατ. ευρώ. Παράλληλα διακόπτει τις ναυλώσεις ορισμένων πλοίων περιορίζοντας τις δραστηριότητές της.

Μινωικές Γραμμές

Οι Μινωικές παρουσίασαν ζημιές 20,99 εκατ. ευρώ έναντι 24,8 εκατ. το 2011. Ο κύκλος εργασιών της εταιρίας διαμορφώθηκε στα 67,5 εκατ. ευρώ έναντι 79,3 εκατ. πέρυσι. Η εταιρία δηλώνει ότι έχει μειώσει τα τελευταία χρόνια της λειτουργικές της δαπάνες και διέκοψε γραμμές όπως αυτή της Πάτρας – Βενετίας ενώ ναύλωσε δύο πλοία της προκειμένου να βελτιώσει την οικονομική της θέση. Ταυτόχρονα ανακοίνωσε ότι εξυπηρετεί κανονικά το πρόγραμμα αποπληρωμής των δανειακών της υποχρεώσεων.

Αttica

O όμιλος της Attica (ανακοίνωσε αποτελέσματα στις 29/8 ), παρουσίας ζημιές 29,80 εκατ. ευρώ από 33,98 εκατ. ευρώ το 2011 ενώ ο κύκλος εργασιών του μειώθηκε στα 102,66 εκατ. ευρώ από 111,45 εκατ. πέρυσι.

Ο όμιλος περιέκοψε κατά 15% τα δρομολόγιά του στην Αδριατική και κατά 14% στην ακτοπλοΐα ενώ παρέλαβε ένα νεότευκτο πλοίο. Στο τέλος του εξαμήνου του 2012 διέθετα στα ταμεία του 8,14 εκατ. ευρώ ενώ παραμένει σε διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες με στόχο την αναδιάρθρωση των δανειακών του υποχρεώσεων.

Pireas2day.gr

 


Επισκεψιμότητα

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 93 επισκέπτες και κανένα μέλος