Ποιος είπε ότι η Αθήνα είναι ακριβή πόλη; Προχθές, φίλος μάς έκανε το τραπέζι σε ένα πολύ ωραίο περιβάλλον και πλήρωσε 18 ευρώ για τέσσερα άτομα. Πού έγινε αυτό; Στη Στρατιωτική Λέσχη, στο κέντρο της Αθήνας. Ποιος είπε ότι η Ελλάδα είναι ακριβή; Πολλοί ξενοδόχοι κλείνουν- όχι μόνο τώρα με την κρίση αλλά και παλαιότερα- στους ταξιδιωτικούς πράκτορες δωμάτια, ύπνο και πλήρες φαγητό, στα 20 ευρώ το άτομο! 

Πηγή: kykladesnews.gr

 Γιατί όλα αυτά δεν μπορούν να ισχύσουν π.χ. για τους φοιτητές ή άλλους κοινούς θνητούς είναι από τα περίεργα της χώρας. Πώς μπορεί δηλαδή ο ξενοδόχος, που έχει να καλύψει πολλές φορές και δάνεια, να προσφέρει ύπνο, φαγητό, καθαριότητα, κλινοσκεπάσματα κ.λπ. με 20 ευρώ και μια αντίστοιχη φοιτητική εστία να μην μπορεί;

Γιατί το φαγητό στη Στρατιωτική Λέσχη ή στη Βουλή να προσφέρεται σε καλή ποιότητα και σε πολύ χαμηλές τιμές και δεν είναι δυνατόν να προσφέρεται αντίστοιχα και σε άλλους μη... προνομιούχους, είναι κι αυτό τουλάχιστον από τα περίεργα. Θα μου πείτε την απάντηση, τη μαντεύεις. Τι θες παραπάνω; Τι ερμηνεία να δώσεις σε αυτό το χιλιοειπωμένο θέμα, να μην κλείνουν τα μουσεία μας στις 15.00 ή να είναι σχεδόν πάντα κλειστή η Ακρόπολη στις γιορτές με δίκαιες μεν απεργίες, που όμως αναγκάζουν τους τουρίστες που έρχονται από μακριά όντως να ζήσει μιαν άλλη... ελληνική εμπειρία σε σχέση με αυτά που του υποσχέθηκε το σλόγκαν του τουρισμού μας «Greece, the Τrue Εxperience» («Ελλάδα, η αληθινή εμπειρία»).

Μέχρι τις 22.00 παραμένει ανοικτό το Λούβρο και έχει περισσότερους από 8.500.00 επισκέπτες τον χρόνο, ενώ εμείς με τους περίπου 2.000.000 επισκέπτες που έχουν όλα τα μουσεία της χώρας μας μαζί βρισκόμαστε σε ευρωπαϊκό επίπεδο λίγο πιο πάνω από τη Λιθουανία. Είναι τόσο δύσκολο πρόβλημα αυτό της φύλαξης, άλυτο; Μόνο η Ελλάδα έχει αυτό το πρόβλημα; Εν τω μεταξύ, όμως, ας ζήσουν οι τουρίστες μας την «πραγματική ελληνική εμπειρία» και όχι την άλλη αυτή που διαφημίζουμε...

Γιατί π.χ. με τόση μεγάλη βιασύνη προωθούμε το Χωροταξικό Τουρισμού, για να εφαρμοσθεί όπου θέλουν, όπως θέλουν η λεγομένη παραθεριστική τουριστική κατοικία- και την ίδια στιγμή 140 Πολεοδομικά Σχεδία, από την εποχή Τρίτση, έτοιμα, μένουν και απλήρωτα και ανεφάρμοστα. Παράλληλα η εκτός σχεδίου πόλης παράνομη οικοδόμηση οργιάζει και οι πόλεις ασφυκτιούν. Πρόσφατα το ΤΕΕ έκανε διάβημα στον υπουργό για αυτές τις μελέτες που χρονολογούνται από το 1987 και οι οποίες δεν εφαρμόζονται και ενώ και οι μηχανικοί μελετητές δεν πληρώνονται, αυτό το απύθμενο απροσδιόριστο χάος παραμένει, σέρνεται δίχως να δίδεται καμία λύση! Είναι απίστευτο αλλά, δυστυχώς, αληθινό. Άλλη μια... «ελληνική πραγματική εμπειρία». Όμως, αντίθετα, για το Real Εstate είμαστε έτοιμοι. Εκεί, φαίνεται, είναι το ψαχνό. Ξεχνάμε όμως ότι από το Real Εstate την Ισπανία πέρυσι- άρχισε η τεράστια φούσκα που παρασύρει σήμερα όλη την οικονομία.

Όχι, θέλουμε γρήγορα να το εφαρμόσουμε γιατί- λέει- περιμένουν 1.000.000 συνταξιούχοι και άλλοι να έρθουν από τις βόρειες χώρες στην ηλιόλουστη Ελλάδα. Και ευτυχώςνα ένα καλό που θα φέρει αυτή η οικονομική κρίση- αυτοί οι πιθανοί αγοραστές, για δικούς τους οικονομικούς πια λόγους, δεν πρόκειται να προχωρήσουν τουλάχιστον τώρα στην αγορά παραθεριστικής κατοικίας. Έτσι ίσως να μας μείνει λίγος καιρός να σώσουμε έστω και την τελευταία στιγμή, κάτι από τον τόπο μας. Αλλά και η οικονομική κρίση να περάσει, είναι παρά πολύ ενδιαφέρον το να αντιληφθούμε ότι αυτοί οι συνταξιούχοι έχουν πάρει ένα γερό μάθημα από την Ισπανία: όχι μόνο από την καταστροφή του περιβάλλοντος εκεί, αλλά πολύ πιο άμεσα γι΄ αυτούς, από την έλλειψη υποδομών που χρειάζεται κάποιος, κάποιας ηλικίας.

Αντίο Κόστα Μπράβα, ήταν ένα πολύ πετυχημένο αφιέρωμα του γερμανικού σταθμού SWR, στις 20/1/2009, που εξιστορούσε γιατί όλοι αυτοί οι συνταξιούχοι εγκατέλειψαν τα σπίτια που είχαν αγοράσει, όταν σιγά σιγά ανακάλυψαν ότι δεν έχουν την αντίστοιχη ιατρική περίθαλψη και υποδομή που θα έβρισκαν στην πατρίδα τους. Καλύτερα να αρρωστήσω στο Goerlitz, παρά στην Costa Βrava! Πού να ήξεραν τι τους περίμενε αν αγόραζαν ένα σπιτάκι στην πανέμορφη Φολέγανδρο ή στη Δονούσα και κάποια στιγμή έρχονταν αντιμέτωποι με κάποιο επείγον πρόβλημα υγείας. Θα ζούσαν τότε μιαν «αληθινή ελληνική εμπειρία».

Όμως για να μη νομίζετε ότι το σλόγκαν μας δεν το προβάλλουμε στα κατάλληλα μέσα, την κατάλληλη στιγμή και ότι δεν υλοποιείται η πρωθυπουργική εντολή για άμεση αύξηση της τουριστικής διαφήμισης, δεν έχετε παρά να παρακολουθήσετε τα δρώμενα των μπάνις στη βίλα του εκδότη του «Ρlayboy», Χέφνερ, που προβάλλονται στο Ε.ΤV. Εκεί λοιπόν, ανάμεσα στην αλλαγή εσωρούχων, διακόπτεται η... διήγηση και προβάλλεται το χλιδάτο επίσημο από τον ΕΟΤ σποτάκι μας «Greece, the Τrue Εxperience», μια Ελλάδα με διαμάντια κ.λπ... Αυτό κι αν είναι ελληνική αληθινή εμπειρία! Αθάνατη Ελλάδα.

Ο Γιάννης Πατέλλης είναι οικονομολόγος μηχανικός


Επισκεψιμότητα

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 63 επισκέπτες και κανένα μέλος